Dette er et innlegg av Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten, i Dagens Næringsliv, spalten ledelse 8. mars(krever innlogging, men teksten kan også leses under).

Jeg har privilegiet å snakke med virksomhetsledere hver dag. For mange av dem har det siste året vært heseblesende, omtrent som å legge skinner mens toget kommer i full fart bakfra, og de berømmer de ansattes imponerende omstillingsevne og pågangsmot i vanskelig tid. Det er likevel ikke rart det røyner på for alle nå. Når jeg spør «Men hvordan går det med deg?», svarer stadig flere ledere litt lavmælt og slitent «Joooda, det går jo på et vis».

Det mangler ikke på gode råd om «Slik leder du under pandemien» fra ledelsesforskere og -rådgivere. Kun tastetrykk unna finner du råd om å endre til «samskapende ledelse», «intensjonsbasert ledelse», «gi slipp på kontrollen», og min favoritt: «tjenende lederskap». I fullt alvor gir ledelsesforskere tips om å starte alle Teamsmøter med mindfullnessøvelser. Andre mener man bare skal lese epost én gang om dagen, samt slutte å bruke pc-mus, bare taster, slik at du sparer minst to sekunder hver gang, altså produktivitetsfremmende.

Helt uten vitenskapelig forankring, men med solid empirisk støtte fra eget og andres lederskap, kan jeg fra ledelsespraktikernes ståsted oppsummere med tre generaliserte tilnærminger om avstandsledelse:

  1. Den norske ledelsesmodellen med autonomi og tillit står seg godt. Det slår ikke de lederne jeg kjenner at det er behov for å kontrollere om folk faktisk jobber på hjemmekontoret eller er på skitur. For disse lederne er det fremmed med råd om «å slippe kontrollen». Å ringe medarbeiderne og spørre hvordan det går med en sak, dreier seg ikke om kontrollbehov, men om ønske om å motivere, omsorg for en balansert arbeidssituasjon og for å sikre fremdrift.
     
  2. Balanse mellom krav og støtte er fremdeles det viktigste i ledelse. Noen ledelsesforskere mener ledere skal endre fra sjef/leder til «tilrettelegger» eller «tjenende lederskap». Å motivere gjennom å uttrykke ambisjoner/krav, kombinert med faglig og personlig støtte, er like viktig som ellers.
     
  3. Å utvikle ideer, innovere, reflektere og rydde opp i misforståelser er lettere i fysiske møter, blant annet fordi 70 prosent av all kommunikasjon er non-verbal. Mange forteller at de savner «Har du to minutter?» for å komme med et innspill, eller korrigere adferd. Å avtale «har du to minutter» i Outlook, gir ikke samme uformelle ramme i relasjonen. Vanskelige samtaler utsettes, og post-korona har vi etterslep på prosesser fra den helvirtuelle tiden som må tas igjen med fysiske møter.

Vi har lært mye om digitale arbeidsformer, og fremtiden vil vise større innslag av hjemmekontor. Beslutninger om hvordan arbeidslivet skal utvikles kan imidlertid ikke baseres bare på erfaringer fra pandemien, slik noen synes å mene. Balansen mellom hjemmekontor og fysiske møter, for å bygge relasjoner, tillit og for å sikre innovasjoner og utvikling, må fremover selvsagt endelig besluttes av den som har ansvar for arbeidsmiljø, trivsel og resultat; nemlig lederen.

Til slutt: Lag din egen digitale møtebingo, der du krysser av når du opplever dette i Teamsmøtet:

  • Alle skriker: «Du er muta!»
  • Du må spørre: «Har du tatt opp den virtuelle hånda på nytt? Eller er det gammel hånd?»
  • Kollega opptrer med tredje bakgrunn på tre kvarter (hytta på fjellet, katta, leiligheten i Spania)
  • Hund i bildet der kollega skulle vært, du aner ikke hvor kollega er, men er glad du fremdeles ser forskjell på kollega som har latt hår og skjegg vokse, og bikkja hans
  • Det plinger i chatten, og tre deltakere chatter om forrige sak på agendaen
  • Møtedeltaker i lotusstilling mens hun varmer hendene på blå keramikk-tekopp
  • Noen som er muta er begeistret fordi de finner ut at de kan stemningsmarkere med hjerter og smilefjes under andres innlegg
  • Det plinger i chatten fra annet møte. Note to self: Finn ut hvordan man slår av chat på møter man ikke deltar i
  • Du ser minst fire møtedeltakere med Mummikopp

Når alt er krysset ut, rekker du den virtuelle hånden i været og sier «Teknisk pause!». Du blir ikke en bedre leder av digital møtebingo, men «joooda» det hjelper litt på humøret.