Næringspolitikk og verdiskaping – pragmatisme eller ideologi? Publisert: 2022-03-29 Skriv ut Tips en venn
Norsk næringspolitikk etter krigen: Prinsipper og pragmatisme Publisert: 2022-03-29 Etterkrigstidens næringspolitikk har i flere omganger skiftet spor. Men et par trekk er gjenkjennelige: I Norge har staten hatt en relativt fremskutt rolle, preget av et gjennomgående pragmatisk syn på hvilke oppgaver staten bør ta på seg. Og selv om feltet har vært preget av tradisjonelle høyre-venstre brytninger om en rekke konkrete spørsmål, har konsensusen om hovedtrekkene i politikken vært forbausende stor.
Frykter en for aktiv stat Publisert: 2022-03-29 Vi ser konturene av en næringspolitikk som ikke virker med markedskreftene, men prøver å overstyre dem. Det fører ikke godt av sted, mener rektor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen.
Lederskap i konflikt, innovasjon og digitalisering Publisert: 2022-03-29 Ledere må bli mindre konfliktsky, og de må ettersøke teknologi og kunnskap utenfor egen virksomhet, mener professor i strategisk ledelse og innovasjon ved ETH Zürich, Georg von Krogh.
Se til Østen Publisert: 2022-03-29 Politikerne halser etter næringsutviklingen og mange ser fremdeles problemer med omstillingen – ikke muligheter, mener Erik Solheim (67), som nå arbeider som rådgiver for World Resources Institute. Han sier vi kan lære mye av Kina og India.
Alle land har ambisjoner om grønn omstilling Publisert: 2022-03-29 Norge kan lykkes med klimamålene – ikke minst fordi andre land er like ambisiøse, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Men han frykter også ett skrekkscenario.
Veksten må skje i det private næringslivet Publisert: 2022-03-29 Norge kan fortsatt skape vekst - og må samtidig bli en ledende nasjon i det grønne skiftet. Men da må næringspolitikken være aktiv - ikke aktivistisk, mener Høyres nestleder Tina Bru.
Oslo skal være motoren i utviklingen av Norge Publisert: 2022-03-29 Oslo Science City, Hovinbyen, Operaen, Deichman, Munchmuseet – og snart Filipstad-utbyggingen. Hovedstaden har aldri vært så nyskapende som nå, mener Oslos byrådsleder Raymond Johansen.
I framtida må vi leve av arbeid og kompetanse Publisert: 2022-03-29 – Vi må satse på det vi er best på: Kompetent arbeidskraft, effektiv produksjon og skyhøy selvtillit på vegne av norske bedrifter, sier LO-sekretær Are Tomasgard.
Strømmetjenesten Publisert: 2022-03-29 Europa er i energikrise, Norges kraftoverskudd minker og ny kraftproduksjon må på plass for å møte fremtidens behov. Statnetts løsning: Et grønt taktskifte og fullelektrifisering av nettet, forteller konsernsjef Hilde Tonne.
Det grønne skiftet skjer nå Publisert: 2022-03-29 Innovasjon Norge (IN) har aldri sett et mer grønnsatsende næringsliv. Nå gjelder det å utløse potensialet og få flere norske bedrifter inn på de store markedene, sier administrerende direktør Håkon Haugli.
Forspranget ligger i forskningen Publisert: 2022-03-29 Norge har et fortrinn som må voktes som gull, og gjør vi det er vi rustet for de store omstillingene, sier Forskningsrådets administrerende direktør Mari Sundli Tveit.
Vi må være pragmatiske - ikke ideologiske Publisert: 2022-03-29 Samfunnsøkonom og SIVA-styreleder Kjell Roland tror Norge vil lykkes med det grønne skiftet, men kommer med en advarende pekefinger: Vi må være pragmatiske og løsningsorienterte i omstillingen – ikke ideologiske.
Kunstsektoren som næring og brobygger Publisert: 2022-03-29 Tiden for at kunst, kultur og næringsliv skal finne sammen, er nå, mener Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen, Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo og Oslo-Filharmoniens direktør Ingrid Røynesdal.
Kraften i ledelse Publisert: 2022-03-29 Gode resultater avhenger av at ledere har nok handlingsrom sier Tom Colbjørnsen, professor i ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Han frykter det kan oppstå tvil om prinsippene for statens eierskapsstyring.
Vi må styre i stort - ikke i smått Publisert: 2022-03-29 Når politiske mål skal omsettes i praksis, kan man hente råd hos direktør Hilde Singsaas i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Hun mener det er et stort potensial for mer effektiv ressursbruk.
God eierstyring må prege nærings- og eierskapspolitikken Publisert: 2022-03-29 Staten er blitt en mer profesjonell eier i næringspolitikken, mener Rune Bjerke, som har lang fartstid innen både politikk og næringsliv bl.a. som konsernsjef i DNB. Men han advarer: En aktiv stat må ikke føre til mer styring fra politisk hold.