Må sikre mest mulig kultur for pengene

I 2015 innførte regjeringen en såkalt avbyråkratisering- og effektiviseringsreform (ABE-reformen), som skulle bidra til å effektivisere offentlig sektor og offentlig finansierte virksomheter ved å skjære ned tilskuddene med 0,5% hvert år. Kulturinstitusjonene har også blitt rammet av dette flate kuttet hvert år siden, selv om de beviselig kanaliserer hoveddelen av sine midler direkte til kunstproduksjon og publikumsrettede tiltak.
Kulturinstitusjonene må sikres forutsigbar offentlig finansiering gjennom en helhetlig nasjonal forvaltningsstruktur som gjør dem i stand til å drive innovasjon og organisasjonsutvikling i takt med samfunnsutviklingen.
Institusjonene er viktige ambassadører for norsk kunst, språk og kultur både i Norge, men også internasjonalt, og det er avgjørende med forutsigbare og tidsmessige rammevilkår som ikke hindrer institusjonene i å videreutvikle denne rollen.
Dette flate kuttet rammer hardest de virksomhetene som allerede har effektivisert og kan bli en sovepute der effektiviseringspotensialet er større.
Spekter mener:
- ABE-reformen må evalueres både for å se på konsekvensene den har gitt, men også for å få vurdert hvilke tiltak som kan være en stimulator for en sunn økonomi i kulturinstitusjonene som sikrer mest kunst for pengene.
- Regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform er et lite målrettet tiltak.
- Det er potensial i både lovverk og tariffavtaler, som med mer tidsmessige innretninger kan gi langt større effekt.