Må få unge i utdanning og jobb
Nesten én av ti norske ungdommer mellom 16 og 29 år, er verken i arbeid, utdanning eller i annen opplæring, viser en ny rapport fra OECD. - Det kan være naturlige forklaringer på at unge er ute av aktivitet i et års tid, men inaktivitet utover dette, er et faresignal, sier fagdirektør Olav Kvam i Spekter.
Kvam mener det er ekstra viktig å følge denne gruppen tett opp, slik at de på sikt kan bli inkludert i arbeidslivet. Internasjonalt betegnes gruppen som NEET - en forkortelse av det engelske uttrykket «Not in education, employment, or training».
Rapporten viser at i de øvrige OECD-landene er andelen unge utenfor arbeid og utdanning i gjennomsnitt 14 prosent, mens i Norge er tallet ca. 9 prosent. Over halvparten av disse norske ungdommene har ikke fullført videregående opplæring, og om lag en tredjedel har verken vært i utdanning eller arbeid de siste 13 månedene.
Tidlig innsats avgjørende
OECD foreslår en rekke tiltak for å unngå at ungdom blir NEETere, blant annet å sette inn tiltak tidlig i opplæringen, slik at det ikke oppstår «kunnskapshull». Det foreslås også at det bør være en tettere kobling mellom opplæring i skole og opplæring i arbeidslivet, og at opplæringen for å få et fagbrev blir mer fleksibel.
- Dette er områder som Spekter er opptatt av, og som allerede er viet stor oppmerksomhet. Regjeringen har blant annet etter påtrykk fra partene satt i gang tiltak for tidlig innsats, samt en helhetlig gjennomgang av fag- og yrkesopplæringen, påpeker Kvam.
Dette innebærer blant annet at det åpnes for større fleksibilitet og mulighet for å ta et fagbrev på ulike måter.
- I tillegg er det svært viktig at det blir fart i arbeidet med å etablere et helhetlig system for karriereveiledning slik at ungdom som er usikker på utdannings- og karrierevalg kan få nødvendig hjelp til å komme videre, og ikke blir gående passive, avslutter Kvam.