Spekter vil videreføre en rekke tiltak fra IA-forhandlingene
Sykefravær
– Selv om partene ikke klarte å bli enige om en ny IA-avtale, så er det en rekke tiltak det har vært enighet om å videreføre, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter. Hun ser ingen grunn til å overdramatisere bruddet i IA-forhandlingene.
Et eksempel er bransjeprogrammene innen blant annet sykehus, sykehjem, persontransport og barnehage. Disse programmene har fått midler over statsbudsjettet og vil fortsette i 2025.
– Det var skuffende at vi ikke klarte å bli enige om en ny avtale, men de fleste aktivitetene kan vi fortsette med. Jeg opplever stor motivasjon hos medlemsvirksomhetene og de lokale tillitsvalgte og det er her aktivitetene og arbeidet med å få ned fraværet skal skje, sier Bratten.
Gode arbeidsmiljøverktøy tilgjengelig
I forhandlingene var det også enighet om tettere sykefraværsoppfølging, tiltak rundt portvokterrollen og behovet for mer kunnskap. I tillegg er det gjennom den siste avtaleperioden utarbeidet ulike arbeidsmiljøverktøy som kan bidra til å redusere sykefraværet på virksomhetsnivå. Disse verktøyene er fortsatt tilgjengelig for virksomhetene.
– Vi trenger mer kunnskap om hvordan vi best kan håndtere den økende andelen unge med lettere psykiske lidelser og symptomer. Spekter har tatt til orde for at sykepengeordningen ikke må endres uten en grundig vurdering av konsekvensene for virksomhetene, og hva det har av innvirkning for inkludering og likestilling, sier Bratten.
Bratten peker også på at Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, der de samme partene som i IA-forhandlingene møtes, vil kunne diskutere videre de utfordringene vi har med dagens høye sykefravær, og hvilke tiltak som det kan enes om at skal iverksettes.
Sykefraværet er en samfunnsutfordring
Spekter mener også at Sysselsettingsutvalgets rapport bør følges opp med tanke på å utrede noen av forslagene videre. Det er for eksempel viktig å se hvordan en kan forsterke sykmeldtes medvirkningsplikt og finne gode løsninger på hvordan samspillet mellom NAV, arbeidsgiver og sykmelder kan bli bedre i oppfølgingen av den sykmeldte.
– IA-avtalen var et godt og konkret eksempel på hvordan det norske trepartssamarbeidet fungerer. Nå må de tre partene fortsette å se på hvordan vi kan få ned sykefraværet. Det høye fraværet er først og fremst et stort problem for de som er sykemeldt, men er selvsagt også et samfunnsproblem og en utfordring for den enkelte virksomhet, sier Bratten.
Vil ikke binde opp en fremtidig regjering
I forhandlingene sa Spekter og de andre arbeidsgiverorganisasjonene ja til alle foreslåtte tiltak for å få ned sykefraværet, inkludert mer kunnskapsinnhenting. Det var imidlertid ikke mulig å bli enige om lengden på fredningen av sykelønnsordningen.
– En fire års fredning, slik LO ønsket, er uansvarlig i en tid hvor Norge har verdens høyeste sykefravær og hvor vi ikke har nok kunnskap om hvordan innretningen av sykepengeordningen kan bidra til å redusere sykefraværet. Vi var villige til å inngå en avtale, og foreslo derfor en fredningsperiode på to år, men vi kan ikke binde opp en fremtidig regjering for hele neste stortingsperiode, sier Bratten.
Hun ønsker likevel ikke å overdramatisere det faktum at vi nå går inn i 2025 uten en IA- avtale.
– Våre medlemsvirksomheter er godt organiserte, har gode systemer og har lang erfaring i å jobbe med sykefravær og frafall. Det er viktig både for den enkelte, for virksomhetens tilgang på arbeidskraft og attraktivitet og også for storsamfunnets evne til å levere velferd på et godt nivå. Derfor både må og vil dette arbeidet fortsette, sier Bratten.