Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) kom 14 februar med sin første rapport før lønnsoppgjørene. TBU peker på at prognosemiljøene nå er enige om at veksten i norsk økonomi vil ta seg opp gjennom 2025, men at det er usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi og internasjonal handel som følge av økende handelsspenninger og proteksjonisme.


Må unngå en alles kamp mot alle om arbeidskraften

TBUs rapport viser at det i fjor var mindre forskjell i årslønnsvekst mellom de ulike forhandlingsområdene enn vanlig. Industrien i NHO hadde en lønnsvekst på 5,3 prosent. Dette er det samme som lønnsveksten i Spekters virksomheter ekskl. helseforetak. 

I helseforetakene var den registrerte lønnsveksten 5,6 prosent. Endret kompetansesammensetning (økt antall leger og flere leger i spesialisering som har blitt overleger) trakk opp lønnsveksten med 0,2 prosent, og den reelle lønnsveksten var derfor 5,4 prosent, det samme som lønnsveksten i staten og kommunene.

- Dette viser at de ansvarlige partene gjennom koordinerte lønnsoppgjør også denne gangen sikret lønnsvekst i tråd med de inntektspolitiske målene. Det er gledelig å konstatere i en situasjon hvor det er stor etterspørsel etter kompetent arbeidskraft, sier Bratten. 

Hun understreker at når vi går inn i en tid der mangel på arbeidskraft vil treffe hele arbeidslivet, så blir det avgjørende at ikke lønnsveksten tar av i en alles kamp mot alle om arbeidskraften. 

- Det påligger både politikere og arbeidslivet et stort ansvar når det gjelder å finne andre løsninger for å fordele arbeidskraften, slik at både næringslivet og offentlig sektor får løst oppgavene sine fremover. Lønnstiltak for å forflytte arbeidskraft dit den trengs mest, vil ikke være nok. Vi må både finne andre måter å løse oppgavene på, og ikke minst prioritere strammere hvilke oppgaver som kan utføres. I tillegg blir det avgjørende å se om dagens strukturer særlig innen offentlige tjenestetilbud er hensiktsmessige og bærekraftige, sier Bratten. 

Reallønnsvekst i 2024

Rapporten fra TBU viser at reallønnsveksten var høy i fjor, tross lav vekst i norsk økonomi. For de fleste tariffområder var den på over 2 prosent. Årsaken til dette var først og fremst redusert prisvekst. TBU venter fortsatt fall i prisveksten og anslår at prisene i år øker med 2,5 prosent. 

Lønnsoppgjøret i Spekter starter 4. april

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, der bare eventuelle lønnsreguleringer er forhandlingstema. Forhandlingene i Spekter starter opp fredag 4. april.

- Jeg har tillit til at partene i frontfagsoppgjøret vil vise ansvarlighet, og Spekter vil som vanlig legge normen fra frontfaget til grunn i årets forhandlinger.

TBUs rapport og pressemelding finner du her: