Spekters fem anbefalinger for et styrket kulturliv
Statsbudsjettet
Spekters spesialrådgivere Åslaug Løseth Magnusson og Eva Lunde hadde med seg fem anbefalinger til hvordan politikerne kan bidra til å styrke kulturlivet i Norge, da de deltok i høring om regjeringens forslag til statsbudsjett i Familie- og kulturkomiteen.
De to representantene fra Spekter innledet med å peke på at institusjonene er motoren i det norske kulturlivet, og berømmet deretter regjeringen for at den viderefører ekstraordinære tilskudd for enkeltinstitusjoner fra i år til neste år, at den løfter driftstilskuddet til flere enkeltinstitusjoner, og at den bidrar med avgjørende investeringsmidler til bygg og vedlikehold.
Samtidig pekte Magnusson og Lunde på at, til tross for at mange kulturinstitusjoner har fått et etterlengtet løft, opplever de fleste av dem at de heller ikke neste år vil bli kompensert fullt ut for lønns- og prisveksten ut fra det anslaget regjeringen selv har lagt til grunn.
– Dette vil måtte bety at omstillingsbehovet vedvarer også neste år, poengterte Magnusson. Hun viste samtidig til Spekters halvårlige medlemsundersøkelse som viser at den økonomiske situasjonen over tid, først med ABE-kutt og deretter høy pris- og lønnsvekst, har ført til omfattende omstilling og nedbemanning, kutt i produksjon, kutt i bruk av frilansere og kutt i tilbudet til publikum.
– Dette skjer samtidig som kravene og forventningene til hva institusjonene skal levere på enten er de samme som før, eller økt. Underkompensasjon for pris- og lønnsveksten går rett inn kjernevirksomheten til arbeidsintensive virksomheter, og ergo går det ut over arbeidsplassene og det går ut over tilbudet til publikum, slo Magnusson fast.
Spekter anser likevel at budsjettet for kultursektoren samlet sett for 2025 er et skritt i riktig retning.
– Det som bekymrer oss aller mest nå er den pressende økonomien som kommunene opplever, noe vi ser at flere steder fører til en nedprioritering av kulturen. Vi vet at dette ikke er denne komiteens ansvar, men det er avgjørende at kommuner og fylkeskommuner er i stand til å ivareta sitt ansvar for vår kulturelle infrastruktur, poengterte Magnusson.
Spekter mener derfor at det kulturlivet nå trenger er:
- Forutsigbar offentlig finansiering
- En styrket kulturlov
- Å bedre rammevilkårene for private bidrag
- Større fleksibilitet i arbeidslivslovgivningen
- At musikk- og scenekunst blir innlemmet i mva.-systemet med lav sats.
De to avsluttet med å understreke at det politiske arbeidet med å sikre et sterkt, fritt og uavhengig kunst- og kulturliv aldri har vært viktigere enn akkurat nå, når det stormer som verst i verden rundt oss.
Les Spekters skriftlige innspill til Familie- og kulturkomiteen her: (PDF, 179KB)
Se opptak av Spekters høring via Stortingets videoarkiv her: