Fortsatt stramme sykehusbudsjetter
Statsbudsjettet 2025
– Stramme budsjetter og bemanningsutfordringer vil være utfordrende for sykehusene også i 2025. Dette betyr at det kontinuerlige omstillingsarbeidet må forsterkes, sa utviklingsdirektør Anne Turid Wikdahl og spesialrådgiver Monica Skjøld Johansen da de deltok i Helse- og omsorgskomiteens høring rundt regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.
Innledningsvis pekte Wikdahl særlig på at helsesektorens kanskje største utfordring fremover vil være personellmangelen.
– Vi står overfor store akutte utfordringer med bemanning i helsesektoren, men også knyttet til sikkerhetssituasjonen, det grønne skiftet, og i energisektoren. Arbeidskraftmangelen kommer altså til å bli hele arbeidslivets problem, og ikke bare helsesektoren, sa hun.
Hun pekte på at Helsepersonellkommisjonen ga et godt råd i den forbindelse, nemlig at all politikkutvikling framover må bygge på en samlet forståelse av at personellet er den begrensede faktor.
– Det betyr at alle tiltak og all politikk man tenker å gjennomføre, må vurderes opp mot hvordan de påvirker bemanningen. Det kan være hvordan kommunestrukturen skal være. Hvordan utdanningssystemet rigges, eller hvilke rettigheter som innføres. Alt dette påvirker bemanningsbehovet og gjør det mer krevende – særlig når man legger til de høye og stadig økende forventningene brukere har til nivået og kvaliteten på tjenestene, presiserte hun.
Dagens arbeidstidsbestemmelser forsterker arbeidskraftmangelen
Wikdahl var også opptatt av at vi må organisere oss best mulig, slik at vi får best mulig helsetjenester igjen for den bemanningen vi har i helsesektoren. Også her viste hun til Helsepersonellkommisjonen som i sin anbefaling mente at en tilpasning av arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven til helse- og omsorgsvirksomhetene vil være av stor betydning.
– Dagens arbeidstidsbestemmelser forsterker knappheten på helsepersonell. Endringer i arbeidstidsbestemmelsene er derfor det tiltaket som sykehuslederne oftest peker på når de diskuterer omstillingsbehovene, forklarte Wikdahl.
Samhandlingen er under press
Det tredje punktet Wikdahl berørte var samhandlingen mellom sykehusene og kommunene.
– Det er positivt at det foreslås å bevilge 286 millioner kroner til et rekrutterings- og samhandlingstilskudd som skal bidra bedre bruk av personell i helse- og omsorgssektoren. Vi skal heie på samhandling, men et helseforetak kan ha 20 eller flere kommuner man skal bli enige med. Det sier seg selv at det er en krevende utfordring, særlig i en situasjon hvor kommunenes budsjetter også oppleves som svært krevende. Samtidig er sykehusene helt avhengig av at kommunene er rustet til å ta imot de utskrivningsklare pasientene, slo Wikdahl fast.
Les Spekters skriftlige innspill til Helse- og omsorgskomiteen her:
Se opptak av Spekters høring via Stortingets videoarkiv her: