Spekter støtter hjemlevering av brev én dag i uken supplert med én nasjonal dørterskeltjeneste

Digitaliseringen av samfunnet har gitt fallende brevvolum og økte kostnader for staten til offentlig kjøp for Postens landsomfattende brevnett. Det er derfor hensiktsmessig at det gjennomføres en ny runde med omstilling av brevnettet.

Etter Spekters mening, har flertallet i utvalget ikke overskuet omfanget av utfordringene med å avvikle brevpostombæring som standardløsning til fordel for henting i postpunkt. Spekter støtter derfor utvalgets mindretall i at omstillingen bør skje til én dag i uken i postkassen til alle, med mulighet til å velge utlevering i postpunkt.

Utvalgets flertall har heller ikke overskuet omfanget av utfordringer som skapes ved å overlate til landets 357 kommuner å selv organisere «dørterskeltjenester». Spekter støtter derfor mindretallets anbefaling om at brevleveringen én dag i uken suppleres med en nasjonal dørterskeltjeneste til den eldste delen av befolkningen, finansiert av staten.

Bevaring av brevnettet viktig for beredskap

Evnen til å nå alle husstander fysisk er kritisk i en beredskapssituasjon. Postens brevomdelingsnett er i dag det eneste leveringsnettverket som er i stand til å nå alle husstander fysisk innenfor kort tid. Spekter mener det er verdt å ivareta denne evnen gjennom omstillingen vi anbefaler, framfor å avvikle nettet og bygge opp noe annet.

Dørterskeltjeneste viktig for at eldre kan bo lenger hjemme

Evalueringene av forsøkene med Postens dørterskeltjeneste viser at den bidrar til aktivisering av eldre, at de i større grad får med seg informasjon fra kommune, politi og andre viktige aktører, og at tjenesten kan bidra til økt trygghetsfølelse. Effektene kan føre til bedret fysisk og psykisk helse, som i sum gjør at eldre kan bo lenger hjemme og redusere ressursbruken til institusjonsplasser. Vi viser til Oslo Economics sin utredning, som konkluderer med god samfunnsøkonomi i en nasjonal dørterskeltjeneste. I kontrast vil det ikke fungere å overlate til kommunene å organisere en slik tjeneste. Kostnadene til byråkrati og administrasjon blir for store, og risikoen er høy for at det ikke blir noen slik tjeneste i veldig mange kommuner. Å ikke innføre tjenesten landsomfattende i forbindelse med omstilling av brevnettet, mens man fortsatt har ressursene, vil innebære en tapt mulighet.

Anskaffelser og videre utredning av dette

Spekter støtter utvalgets enstemmige innstilling om at Posten fortsatt, på kort sikt, bør utpekes som den leveringspliktige tilbyderen av landsdekkende posttjenester. Dersom det skal vurderes andre løsninger, trengs ytterligere utredning av dette.

Posten mottar ingen statlig finansiering av pakketjenester, heller ikke den delen av pakketjenesten som er leveringspliktig. Levering av pakker er i dag et eget og velfungerende, innovativt kommersielt marked, med mange aktører og stor omstillingsevne. Spekter mener på den bakgrunn at det ikke er hensiktsmessig ressursbruk å utrede ulike former for offentlig «samordning» eller anskaffelser av pakkelevering til befolkning eller næringslivskunder.

Hensyn til effektiv og forutsigbar omstilling

En nødvendig politisk beslutning om omstillingen Spekter har anbefalt, bør tas i løpet av våren 2025, slik at den kan gjennomføres i 2026. En avvikling av brevnettet påfulgt av en oppbygging for å betjene de som velger/har behov for brevomdeling til postkassen, slik utvalgsflertallets innstilling vil kunne innebære, vil gi uønskede effekter for de ansatte i omstillingsfasen og unødvendige omstillingskostnader.

Spekter henviser ellers til høringssvaret fra Posten Bring AS.