Arbeidsgiverforeningen Spekter støttet innføringen av «ungdomsgarantien» i 2023 under forutsetning at tiltaket ble tverr-departementalt, og at etatene på helse, arbeid og utdanning samkjørte innsatsen slik at arbeidet kunne bli kraftfullt og gi resultater. Regjeringen foreslår med dette «ungdomsprogrammet» å gi NAV et nytt verktøy for å bidra til at flere unge skal få en stabil tilknytning til arbeidslivet.

Spekter er enig i at det er et åpenbart behov for å etablere et alternativ til arbeidsavklaringspenger (AAP), og medikaliseringssporet som AAP innebærer. De uheldige sidene ved inntektssikring med medisinske inngangsvilkår for denne gruppen ble utførlig drøftet i sysselsettingsutvalgets rapport (NOU 2021:2).

Spekter foreslår at Arbeids- og velferdsdirektoratet, som vil ha ansvaret for forsøket, i utvelgelsen av NAV-kontor som skal bli del av forsøket velger kontorer i flere ulike landsdeler, og i ulik størrelse. Det vil gi større innsikter om eventuelle utfordringer ved praktiseringen lokalt og til mulige utvidelser av forsøket.

Spekter er skeptisk til for streng praktisering av programmets varighet

Når det gjelder vilkårene for deltakelse og omfanget av programmet er Spekter skeptisk til å begrense programmet til 52 uker, med kun snever adgang til forlengelse på inntil 8 uker. Flere i målgruppen antas å ha sammensatte utfordringer som tilsier en noe mer fleksibel tilnærming til varighet. Kostnadene ved å «miste» flere unge som har vært i programmet til langvarig trygdeforløp og varig utenforskap er store. De samfunnsøkonomiske gevinstene hvis programmet lykkes er på den andre siden svært gode, som skissert i høringsnotatet til 6,4 milliarder kroner dersom 1000 unge kommer i varig arbeid. Særlig viktig blir mulighet for forlengelse når det legges opp til at personer kun kan delta i programmet én gang. Vi mener den foreslåtte perioden på 52+8 uker bør vurderes nøye i forsøket. Spekter støtter ellers avgrensingen av tiltaket mot unge arbeidssøkere som kan forventes å skaffe arbeid på egen hånd uten programmets bistand.

Videre støtter vi at deltakere i programmet ikke avskjæres fra arbeidsavklaringspenger eller kvalifiseringsprogrammet. Det er et viktig mål å unngå overgang til AAP og andre langvarige inntektssikringsordninger, men for å sikre positive utsikter til varig tilknytning til arbeidslivet bør det sikres sømløs overgang til eventuelle andre ytelser etter endt program.

Kompetanseløft og god veiledning til utdanning letter veien inn i arbeidslivet

Spekter støtter at man ikke avskjæres fra å måtte leve helt eller delvis av studielån etter endt program før overgang til ordinært arbeid. Her er det uansett viktig at innsatsen så langt det går er planlagt og samkjørt med utdanningsinstanser mens kandidaten er i programmet og at NAV følger tett opp, også i et eventuelt utdanningsløp. Veiledning til utdanningsløp og kvalifisert kompetanse som NAV vet arbeidsgivere etterspør bør være en del av NAVs tilpassede bistand til kandidater i programmet. NAVs siste bedriftsundersøkelse for 2025 gir godt grunnlag for å veilede unge personer inn i yrker der etterspørselen er høy blant arbeidsgivere. Helse-og sosialfag trekkes særlig frem som det strammeste arbeidsmarkedet, og der det fremtidige behovet for arbeidskraft er stort. Tilsvarende gjelder det andre håndverksfag. Veiledningen og tiltakene i programmet bør reflektere behovene i arbeidsmarkedet.  Arbeidsmarkedstiltak underveis i programmet kan stimulere til videre fagbrev o.l. utdanningsløp som kan øke sjansene for sterk og varig tilknytning til fremtidige arbeidsgivere.

Programmets navn bør revurderes

Høringsnotatet peker videre på tidligere innført ungdomsgaranti i 2023 og at denne målgruppen favner aldergruppene 16-30 år. «Ungdomsprogrammet» foreslås omfatte personer mellom 18-29 år. Høringsnotatet bruker unge og ungdom om hverandre. Semantisk ville det vært mer naturlig å omtale disse aldersgruppene som unge voksne, slik at programmet får betegnelsen «ungprogrammet».  

Spekter støtter en behovsprøvd ordning som evalueres etter noe virketid

Det legges videre opp til at kvalifisering til programmet er behovsprøvd, basert på skjønn, og ikke en rettighet. Spekter støtter denne tilnærmingen. Spekter har ikke kommentarer til ytelsesnivåene skissert i høringsnotatet, utover at de økonomiske insentivene må virke i favør av aktivitet og tiltak heller enn passivitet og annen inntektssikring.

Spekter støtter at forsøket igangsettes høsten 2025 ved utvalgte NAV-kontorer i utvalgte fylker. Det blir viktig å evaluere ordningen med sikte på hensiktsmessige justeringer etter noe virketid. Under forutsetning av positive resultater bør forsøket utvides til en nasjonal satsing.