Behov for strenge regler om meldeplikt

Det sikkerhetspoIitiske bildet, også for Norge, er vesentlig endret de siste årene. I Stortingsmelding St. 9 (2022-2023) understrekes det hvor viktig det er å ha nasjonal kontroll over verdier som er strategisk viktig for nasjonal sikkerhet. Dette nødvendiggjør at vi har et robust regelverk som er tilpasset den aktuelle sikkerhetspolitiske situasjonen. Samtidig har relativt nylige forsøk på oppkjøp gjort av selskap kontrollert av fremmede stater, vist hvor sårbar vi er som nasjon. Dette førte blant annet til at sikkerhetsloven ble skjerpet i 2023/24. Forslagene som nå foreslås har til hensikt å forsterke og konkretisere noen av de mere generelle bestemmelsene i sikkerhetsloven, og vil styrke regjeringens kontroll over oppkjøp som kan være i konflikt med nasjonale sikkerhetsinteresser, og innebærer en utvidelse av lovens virkeområde med hensyn til hvilke selskaper som vil kunne omfattes av lovens bestemmelser.

I nasjonal trusselvurdering for 2025, utgitt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er vurderingen at russiske aktører fortsatt vil utføre fordekt anskaffelsesvirksomhet mot virksomheter i Norge som produserer eller utvikler varer, tjenester og teknologi av militær nytteverdi. Også Kina og Iran nevnes som eksempler på fremmede makter som forventes å bruk økonomiske virkemidler som investeringer og oppkjøp. Spekter deler derfor departements vurdering av at vi må ha strenge regler på dette området, og i hovedsak støtter vi forslag til forskriftsreguleringene (eierskapsforskriften og virksomhetssikkerhetsforsriften).

Spekter er enig med departementet i at det er et stort behov for riktig veiledning til virksomhetene, slik at man ikke trår feil i et regelverk som er ganske komplekst. Vi ber også departementet ettergå lovhenvisningene til sikkerhetsloven, i det det for oss synes noe uklart hva som er gjeldende. For å gjøre det enklere for høringsinstansene å vurdere forslagene burde teksten i sikkerhetsloven som det vises til, vært tatt inn i sin helhet i høringsnotatet.

Når det gjelder taket på overtredelsesgebyr ved brudd på meldeplikt synes vi det er vanskelig å ta stilling til størrelsen på dette, med bakgrunn i den relativ avgrensede begrunnelsen som er gitt. Forøvrig støtter vi at det gis et øvre tak for å sikre forutsigbarhet.