– Vi trenger arbeidstidsordninger som fremmer helse og heltid
Kvinnearbeidshelseutvalgets rapport

– Det er særlig positivt og viktig at Kvinnearbeidshelseutvalget har pekt på viktigheten av arbeidstidsordninger som fremmer helse og heltid. Jeg håper også at rapporten kan være et godt grunnlag for videre utredninger om hvorfor kvinner har 75 prosent høyere sykefravær enn menn, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
Kvinnearbeidshelseutvalget, som ble nedsatt av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna i fjor, leverte sin rapport i dag. Utvalget har utviklet et kunnskapsgrunnlag og foreslått tiltak for å bedre arbeidshelse og redusere sykefravær hos kvinner. Bakgrunnen for arbeidet ligger i at kvinner har 75 prosent høyere sykefravær enn menn, og at flere kvinner enn menn er uføre.
Tiltakene favner bredt og skal forsterke det systematiske arbeidsmiljøarbeidet i virksomhetene. Flere av tiltakene støtter opp under IA-avtalen 2025–2028.
– Spekter har i en årrekke pekt på at vi må ha mer kunnskap om kvinners sykefravær for å kunne finne målrettede tiltak som kan redusere sykefraværet i Norge. Kvinnearbeidshelseutvalgets rapport er et skritt i riktig retning, sier Bratten.
Spekters medlemmer har vært særlig opptatt av hvordan arbeidstidsordningene kan fremme god arbeidshelse og bidra til bedre samspill mellom arbeidsliv og familieliv. Forsøk i sykehusene viser at nye arbeidstidsordninger, som for eksempel 12,5 timers vakter, kan redusere sykefraværet betydelig og bidra til bedre arbeidsmiljø.
– Det er positivt at også Kvinnearbeidshelseutvalget har pekt på viktigheten av arbeidstidsordninger som fremmer helse og heltid. Det er særlig på dette området løsningene ligger framover, avslutter Bratten.

Fakta om forskjeller mellom kvinner og menns fravær:
- Det legemeldte sykefraværet var på 5,8 prosent i 2024 fordelt på 7,5 prosent for kvinner og 4,3 prosent for menn.
- Det egenmeldte sykefraværet er på 1,1 prosent for kvinner, mot 0,9 prosent for menn.
- Flere kvinner enn menn er uføre.
- Kjønnsforskjellene gjelder uansett bransje, sektor, yrke og utdanning.
Regjeringens pressemelding: Bedre kvinnearbeidshelse kan gi milliardgevinst