Ubalanse i boligmarkedet reduserer tilgangen på arbeidskraft
Statsbudsjettet
– Ubalansen i boligmarkedet forsterker mangelen på arbeidskraft og påfører samfunnet, arbeidsgiverne og arbeidstaker store kostnader. Spekter etterlyser derfor en mer aktiv statlig boligpolitikk og at kommunene må tilrettelegge for langt flere boliger, sa Odd Erik Stende i Spekter på et frokostmøte arrangert av NBBL.
Dagen etter at regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett for 2025 arrangerte NBBL et frokostmøte med tema «Statsbudsjettet 2025 – en boost ut av boligkrisa?».
Spekters direktør for samfunnspolitikk, Odd Erik Stende, var en av innlederne til å svare på spørsmålet. Han startet med å slå fast dagens høye boligpriser er en utfordring som går langt utenfor boligpolitikken og skaper store ringvirkninger for samfunnet.
– Spekter mener at dagens boligpolitikk svekker arbeidslinjen og påfører samfunnet unødige kostnader. Arbeidskraftmangel kommer til å bli en av våre største utfordringer. Både myndighetene og befolkningen kunne spart både tid og milliarder hvis arbeidsmarkedet og boligmarkedet hadde forsterket hverandre, slik at folk hadde råd til å bo nærmere arbeidsplassen. I stedet må samfunnet i dag bruke milliarder på infrastruktur og kjøp av tog- og busstjenester for at folk skal pendle langt, innledet Stende.
En rapport Samfunnsøkonomisk Analyse har utarbeidet på oppdrag fra nettopp Spekter og NBBL (PDF, 1MB) viser kostnadene av tregheten i kommunal regulering av nye boliger. Som et eksempel peker rapporten på at hvis boligbyggingen i Oslo forsinkes midlertidig med ett år, koster det samfunnet 1,2 milliarder kroner. Hvis tilstanden med ett år forsinket boligbygging i Oslo blir permanent, koster det samlet sett samfunnet 23 milliarder kroner.
– Årslønnsveksten de 10 siste årene har vært på 37 prosent, mens boligprisveksten på samme tid på brukte boliger i Oslo-området har økt med 78 prosent – altså over det dobbelte av lønnsveksten. Det betyr at stadig flere grupper blir fortrengt fra boligmarkedet, noe som også påvirker arbeidsmarkedet, slo Stende fast.
Han understreket at situasjonen ikke bare gjelder Oslo-området, men alle de mest populære bo- og arbeidsområdene i landet.
– Vi må ha flere i jobb og vi må ha flere i heltidsstillinger. Da må boligpolitikken sees i sammenheng med arbeidsmarkedet. Spekter etterlyser derfor en mer aktiv statlig boligpolitikk og at kommunene må tilrettelegge for langt flere boliger. Skal vi få mobilisert arbeidskraften, kan ikke folk bruke så mye tid på arbeidsreisen at de velger deltid for å rekke å følge opp ungene, poengterte Stende.
– Et effektivt og relativt enkelt tiltak som ville hjulpet både mot dyre husleier og dyre boliger er en kraftig økning av byggingen av studentboliger, sa Stende, før han pekte på fire konkrete tiltak Spekter mener ville kunne bidra til en bedre boligpolitikk og bedre balanse i boligmarkedet:
- Innføre en samhandlingsreform for å få stat, kommune og boligutviklere til å samarbeide bedre, slik at boligmarkedet og arbeidsmarkedet forsterker hverandre.
- Et kraftig løft i byggingen av studentboliger, da dette ville avdempet situasjonen i boligmarkene.
- Utbyggere må både kunne forvente og forlange mer forutsigbarhet i kommunale planprosesser.
- Staten må kunne stille krav til kommuner tilrettelegging for boligbygging ved store infrastrukturendringer.