Styrking av arbeidslinjen, produktivitetsvekst og strukturreformer nødvendig
Helsetjenesten

- Helsetjenestens største utfordring fremover er arbeidskraftmangel. Alle sektorer trenger folk, og helsetjenesten må påregne enda sterkere konkurranse om kompetansen fremover. Styrking av arbeidslinjen, kraftigere prioriteringer og økt produktivitetsvekst blir avgjørende – også for helsetjenesten, sa Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten på konferansen «Helse og fremtid» i regi av Novartis.
Bratten innledet om hvilke utfordringer helsetjenesten står overfor. Hun viste til at mange norske bedrifter sliter med å få tak i arbeidskraft. Blant Spekters medlemmer, melder over 80 prosent om et udekket kompetansebehov. I sykehusene rapporterer 90 prosent av lederne om samme utfordring.
Arbeidslinjen må styrkes
- Både politikken og i arbeidslivet må det jobbes for å styrke arbeidslinjen, altså bidra til at flest mulig kan jobbe lengst mulig med riktigst mulig kompetanse, og i så hele stillinger som mulig. Det er avgjørende for både å kunne sikre økonomisk vekst og verdiskaping og dermed inntekter til statskassa, og for å få levert gode offentlige velferdstjenester, sa Bratten.
Nesten 1 av 5 står nå utenfor arbeidslivet med en helserelatert trygdeytelse. Sykefraværet i Norge er 86 prosent høyere enn i resten av Norden, og deltidsandelen er fortsatt for høy, særlig blant kvinner der 35 prosent jobber deltid. Om lag 90 prosent av de deltidsansatte ønsker ikke å jobbe mer.
Behov for strukturreformer og prioriteringer
Bratten understreket også at de folkevalgte må tørre å gjennomføre strukturreformer og prioritere hardere i årene som kommer.
- Til nå har nesten alle budsjettområder hatt vekst, og det kan ikke fortsette når statens utgifter om under ti år begynner å bli betydelig lavere enn inntektene, sa hun og viste til at det finnes muligheter.
En tredjedel av norske kommuner har for eksempel flere lovkrav å forholde seg til enn de har innbyggere. Man kan også unnlate reversering av reformer, slik vi har sett ved blant annet politi- og domstolsreformene.
- På et tidspunkt må politikken også tørre å diskutere sykehusstruktur, slik Helsepersonellkommisjonen foreslo, mente Bratten.
Økt produktivitetsvekst og oppgavedeling blir nødvendig
Hun understreket også at det blir avgjørende å øke produktivitetsveksten, blant annet ved innføring av ny teknologi og kunstig intelligens.
- Det innebærer også å finne nye måter å løse oppgavene på. Produktivitetsvekst er ikke å løpe fortere, men å gjøre ting på nye måter og ved annen oppgavedeling. Det er dessuten armod nok til alle, og alle krefter må brukes fremover. Utfordringene kaller på nye løsninger og tilnærminger, og at både offentlige, ideelle og kommersielle aktører bør gis mulighet til å bidra, så lenge det fremdeles det er velferdsstatens ansvar å gi befolkningen den helsetjenesten de trenger, sa Bratten.