– Slik verden ser ut nå, med store geopolitiske uroligheter, mener Spekter det er viktigere enn noen gang å sikre de institusjonene og feltene som bygger demokrati gjennom å stimulere til meningsbrytning, drive maktkritikk og utvide samfunnet og borgernes perspektiver. Vitale, autonome kunstinstitusjoner, kulturfondet og frie redaktørstyrte medier trenger forutsigbarhet og styrke for å levere på sine enormt viktige samfunnsoppdrag.

Det sa administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter da hun deltok i partsmøtet med kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery 12. mai. Der deltok også fagsjef for kultur og likestilling Åslaug Løseth Magnusson.

Roste kulturministeren for arbeidet med ny kulturlov

Spekter berømmet samtidig kulturministeren, regjeringen og Stortinget for at de har fått på plass en kulturlov som sikrer kunsten frihet og armlengdes avstand, samt at kulturinstitusjonene fikk et økonomisk løft i inneværende års statsbudsjett.

– Likevel er situasjonen slik at Spekter fremdeles bistår i flere omstillings- og nedbemanningsprosesser. I tillegg er presset på de offentlig finansierte institusjonene sterkere, fordi det er mindre arbeid i sektoren totalt sett, forklarte Bratten.

Tre konkrete forslag til styrking av kultursektoren

Spekter hadde derfor med seg tre konkrete forslag til hvordan kultursektoren og institusjonene kan styrkes og få økt forutsigbarhet.

– Spekter har tidligere tatt til orde for at rammevilkårene for private bidrag må styrkes gjennom for eksempel skatteinsentiver, og ved å innføre fullt fradrag for sponsing av kultur, slik at dette kan likestilles med idretten, understreket Magnusson.  

– I tillegg mener Spekter at kultursektoren trenger større fleksibilitet i arbeidsmiljølovgivningen, og at musikk og scenekunst bør innlemmes i mva-systemet med lav sats. Med lav sats og full fradragsfrihet vil det bli mer kunst for pengene, slo Magnusson fast.

Advarte mot TONOs forslag til nytt beregningssystem

Under møtet tok Spekter også opp sin bekymring rundt et forslag til nytt beregningssystem for TONO-avgiften som har skapt stor uro i kultursektoren. TONO ønsker både å øke prosentsatsen man betaler av billettinntektene som vederlag, og vil i tillegg legge ulike tilskudd virksomheten mottar til grunn for utregning av vederlaget.

– Spekter og våre medlemmer er selvfølgelig opptatt av at opphaverne skal ha rimelig vederlag for bruk av deres åndsverk, men det kan ikke være slik at opphaverne skal ha mer betalt fordi musikk og scenekunst skjer i kostnadskrevende bygg, eller fordi orkestrene har mange ansatte og store pensjonskostnader, sa Magnusson.