Det norske arbeidsmiljøet er generelt «godt og rangeres i verdenstoppen», som Arbeidstilsynet skriver i høringsnotatet med forslag til nye regler. Likevel foreslår tilsynet nå svært omfattende nye bestemmelser om psykososialt arbeidsmiljø. Arbeidstilsynet mener det er behov for dette for å tydeliggjøre regelverket og dermed øke kunnskapen om hvordan virksomhetene kan jobbe med psykososialt arbeidsmiljø. 

– Spekter er kritisk til Arbeidstilsynets tilnærming. Vi har allerede et omfattende regelverk om arbeidsmiljø. Som Arbeidstilsynet fastslår i høringsnotatet, er det «ikke tvil om at arbeidsmiljøloven materielt sett allerede regulerer det psykososiale arbeidsmiljøet «fullt ut»». Det er altså ikke mangel på adekvat rettslig vern. Bedre og mer målrettet veiledning er et mer egnet tiltak for å jobbe med forbedringer i arbeidsmiljøet, fastslår Olav Kvam, direktør for arbeidsliv i Spekter.

Arbeidstilsynet understreker at forslaget ikke innebærer krav som går lengre enn dagens regler. Slik forslaget er formulert, mener Spekter det går klart frem at dette vil innebære krav som går lengre enn i dag.  

– Vi i Spekter mener forslaget inneholder en rekke uklare formuleringer, til tross for at meningen er å tydeliggjøre dagens regler. Det er også naturlig å forstå flere av kravene slik at det er den ansattes subjektive opplevelse som avgjør hvorvidt det foreligger brudd på reglene. Hva som for eksempel utgjør uakseptable emosjonelle krav, uklare eller motstridende forventninger eller for høy grad av arbeidsmengde og tidspress, som er blant risikofaktorene tilsynet foreslår å ta inn i lovteksten, vil nødvendigvis være svært individuelt, utdyper Kvam.

Ettersom forslaget vil innebære en rekke nye og uklare krav, mener Spekter det kan bli vanskeligere for virksomhetene å jobbe med det psykososiale arbeidsmiljøet, og at de nye kravene vil medføre økte kostnader.

Arbeidstilsynets forslag flytter også søkelyset fra det organisatoriske og over på det individuelle, ved at den enkeltes opplevelse av konkrete belastninger og risikofaktorer gjøres til det sentrale.

I sitt høringssvar skriver Spekter at dette går i motsatt retning av det som har vært en felles forståelse mellom partene og Arbeidstilsynet om hva “arbeidsmiljø” er. En slik individorientering kan komme i veien for målet om et mer inkluderende arbeidsliv,

– Dersom det oppfattes som at arbeidstaker kan kreve beskyttelse mot risikofaktorer som vil være til stede på nesten enhver arbeidsplass, kan det føre til at færre arbeidsgivere vil tenke inkludering når de ansetter, avslutter Kvam.

Les hele Spekters høringssvar om psykososialt arbeidsmiljø (PDF, 124KB)