– Partsmøtene er en god anledning for oss til å diskutere aktuelle saker med politisk ledelse, og vi er glade for at kulturministeren har etablert en slik arena, sier direktør for samfunnspolitikk i Spekter, Odd Erik Stende.

Av sakene Spekter tok opp i møtet var sektorens økonomiske situasjon, kunstfagenes plass i skolen, kulturturisme og saken om Nationaltheatret og Tullinløkka.  

Bekymret for kommuneøkonomien

Spekter er glad for at kulturministeren for neste års budsjett har prioritert ekstra driftstilskudd og investeringstilskudd til institusjonene. Dette er viktig, fordi mange av våre medlemmer står fremdeles i vanskelige omstillingsprosesser, og den økonomiske situasjonen kan gå ut over publikumstilbudet.

– Særlig er Spekter bekymret for den delte finansieringsmodellen, der kommuner og fylker er forpliktet til å følge opp med sin andel på 30 prosent av det samlede tilskuddet fra stat, fylke og kommune.  Vi ser at flere fylker og kommuner sliter med å følge opp modellen når det skal prioriteres i stramme budsjetter, sier Stende.

Spekter mener den delte finansieringsnøkkelen er en svært god modell, som må sikres.

– Den dramatiske situasjonen for Oslo Nye teater viser hvor ekstra sårbart det er å være eiet av en kommune alene. De politiske prioriteringene her har ført til at Oslo Nye står overfor store kutt, og vi er bekymret for at kulturen nedprioriteres i kommuner over hele landet, sier Stende.

– Spekter er nå glad for at Kulturministeren har sendt forslag om en styrket kulturlov til behandling i Stortinget, og mener hun som en oppfølging bør ta med kommunalministeren i et arbeid for å sikre de profesjonelle kunst- og kulturmiljøene som først og fremst har en lokal forankring, sier Stende.

Fremtidsrettet løsning for Nationaltheatret

Spekter mener det må landes en løsning for Nationaltheatret som er langsiktig, forutsigbar og riktig dimensjonert for fremtiden.  Det innebærer at teatret fortsatt har to biscener, i tillegg til en hovedscene på Johanne Dybwads plass.

– Løsningen må også ivareta støttefunksjoner som kontorer, verksted og lignende på en god måte, og teaterdriften må ivaretas gjennom hele rehabiliteringsprosessen. Det er alt dette i sum, som gjør Tullinløkka-alternativet så godt. Vi håper regjeringen lander på en løsning som vil være fremtidsrettet og riktig dimensjonert for en så sentral institusjon som Nationaltheatret.

Spekter er enig med kulturministeren i at debatten må bygges på fakta og dokumentasjon.

– Spekter håper nå at politikerne kan enes om et bredt forlik for investeringsprosjektet som sikrer forutsigbarhet for institusjonen avslutter han.