Se hele Kulturtalen 2025 her:

 

 

– I verden rundt oss, også i Europa, ser vi at ytringsfriheten og den kunstneriske friheten blir kneblet. Det brer om seg av polarisering og hatsk retorikk som er forstemmende, sa kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery da hun holdt den tredje Kulturtalen i rekken mandag denne uken.

Kulturtalen arrangeres av Spekter og LO. Den er et årlig arrangement der den sittende kulturministeren får komme med sine visjoner og tanker om kulturpolitikk i tiden som kommer. Jaffery innledet med å vise til situasjonen i Kharkiv i Ukraina, der det nå spilles teater i bomberom under bakken, og der myndighetene bruker mer på kunst og kultur i dag enn de gjorde før krigens utbrudd.

– I tider som disse er det noen som mener at kunst og kultur må komme i annen rekke, for nå har vi viktigere ting å konsentrere oss om. Men vi trenger ikke mindre av det som utfordrer oss og ideene våre, som pirker i oss, pusher oss, gir oss nytt blikk på verden, og på oss selv. Det er ikke nå vi trenger mindre kunst og kultur, sa hun.

Derfor har kulturen fått en plass i Totalberedskapsmeldingen, fortalte hun. Her slår regjeringen fast at vi i krig og krise trenger å opprettholde infrastruktur, arenaer og møteplasser for kultur.

– Når det brenner, trenger vi en kultursektor som fungerer så normalt som mulig. Dette er viktig for utholdenhet, mental helse og kampmoral, sa hun.

Vi må konkludere om Nationaltheatret

Jaffery tok også opp den krevende situasjonen for Spekters medlem Nationaltheatret. Den varslede kvalitetssikringen er nå ferdig. Den har gitt et solid faglig kunnskapsgrunnlag, fortalte statsråden.

– Behovet for rehabilitering har vært kjent i mange år. Og jeg vet mange er utålmodige, sa hun.

– Vi er opptatt av å lytte til Nationaltheatret og finne en løsning som ivaretar teatrets behov innenfor et forsvarlig kostnadsnivå. Jeg kan ikke forskuttere regjeringens beslutning. Men samtidig inneholder rapporten klare og tydelige anbefalinger, for eksempel om Tullinløkka og Horn-gruppens forslag, som jeg vil legge stor vekt på i arbeidet med regjeringens beslutning, sa Jaffery.

Kulturinstitusjonene trenger forutsigbarhet og langsiktighet

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, kunne fortelle at hvert tredje medlem i Spekter er tilknyttet kultursektoren på en eller annen måte. Medlemsvirksomhetene representerer hele bransjen, fra profesjonell scenekunst og musikk, visuell kunst og kulturhistorie, litteratur, film og medier til det frivillige kulturlivet.

– Så er det slik at den økonomiske situasjonen vi nå har stått i over lengre tid også rammer kultursektoren. Spekters medlemmer har i flere år måttet omstille, nedskalere produksjoner, stanse investeringer, redusere bruken av frilansere, holde stillinger vakante og nedbemanne, sa hun.

– Sammen med de tillitsvalgte gjør våre medlemmer en stor jobb for å hindre at den økonomiske situasjonen i for stor grad går ut over publikumstilbudet. Men det går selvsagt en grense, og vi frykter at en nedprioritering av kultur vil gå ut over mange lokalsamfunn i Norge. Nå trenger kulturinstitusjonene mest av alt forutsigbarhet og langsiktighet, sa Bratten.

Også Bratten viste til den krevende globale situasjonen, der kunst, kultur og journalistikk både blir et mål i krig og et middel for antidemokratiske ledere.

– Det er Spekters mening at det i dette verdensbilde aldri har vært viktigere å sikre de institusjonene, og de feltene som bygger demokrati gjennom å stimulere til meningsbrytning, drive maktkritikk og utvide samfunnet og borgernes perspektiver, sa hun.

– Vitale, autonome kunstinstitusjoner, kulturfondet og frie, redaktørstyrte medier trenger nå mer enn noen gang forutsigbarhet og styrke for å levere på sine enormt viktige samfunnsoppdrag, fortsatte Bratten.

Bærekraftsmål og gaveforsterkningsordning

I tillegg innledet Henriette Jevnaker, nestleder i LO, ved å vise til den viktige kompetansen kulturlivet kan bidra til i arbeidslivet. Hun la vekt på kreativitet, informasjonuthenting, fordypning og konsentrasjon, samt sosial kompetanse.

Kulturtalen ble også diskutert av to paneler. Først et faglig panel bestående av Mari Røsjø, leder i Fagforbundet Teater og scene, Cathrine Nyheim, nestleder i Creo, Per Ananiassen, teatersjef for Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, og Maria Mediaas Jørstad, direktør for Kunstsilo. Et av forslagene som ble diskutert i det panelet var å gjøre kulturen til et eget bærekraftsmål fra 2030.

Så ble Jaffery selv utfordret gjennom et politisk panel bestående av Tage Pettersen, nestleder i familie- og kulturkomiteen (H), Åslaug Sem-Jacobsen, stortingsrepresentant i familie- og kulturkomiteen (Sp), Jacob Nødseth, hovedutvalgsleder for kultur, idrett og inkludering i Vestland Fylkeskommune (V), i tillegg til statsråden selv. Der ble blant annet gaveforsterkningsordningen og andre former for private bidrag til kultursektoren diskutert.