Kritisk situasjon for gods på jernbane
Frokostmøte

I en krigssituasjon kan den norske jernbanen få en viktig rolle i å bidra med forsyninger til Sverige og Finland. – Da snakker vi relativt store volum, og da er det jernbanen som betyr noe, sa oberstløytnant Palle Ydstebø på frokostmøtet om gods på jernbanen. Han pekte på at kapasiteten for reparasjon og vedlikehold må økes.
Se hele frokostmøtet her:
Oberstløytnant Palle Ydstebø var en av flere deltakere som løftet frem betydningen av godstrafikk på jernbane på Spekters og Norsk Jernbaneforbunds frokostmøte i dag. Han viste til den betydningen togtrafikken har hatt i Ukraina, både for militær og sivil transport – og hvor vanskelig den har vært for Russland å slå ut.
– Norges rolle i NATO har blitt fundamentalt endret med svensk og finsk medlemskap. Vår rolle har gått fra å være NATO i nord til å bli et transitt-land for forsterkninger og logistikk til Finland og Sverige. Samtidig vil jernbanen i NATO-land være strategiske mål for Russland i en eventuell konflikt. Det må vi være forberedt på, sa Ydstebø.
Jernbanen har en viktig rolle når man skal frakte store volumer av personell og materiell. Derfor mener Ystebø kapasiteten må bygges opp. Det gjelder også kapasiteten på reparasjon og vedlikehold.
– Jernbanen kan være vanskelig å sette ut i en krig dersom man har god beredskap og god kapasitet til å drive vedlikehold, sa Ydstebø.
– Noe kraftfullt må skje
Også Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, la vekt på beredskapsperspektivet da hun innledet under frokostmøtet.
– Gods på jernbanen bør ses på som en del av satsingen på forsvar og beredskap. Men flere godsaktører sliter tungt økonomisk. Noe kraftfullt må skje for at vi fortsatt skal kunne frakte gods på denne måten, sa hun.
Hun la vekt at på gods på jernbanen er viktig for økonomisk verdiskaping, samtidig som infrastrukturen på jernbanen lider under et betydelig vedlikeholdsetterslep. Hun viste til en rapport fra Oslo Economics, som ble presentert under frokostmøtet. Den viste at konsekvensene kan bli økt lastebiltrafikk, økte klimagassutslipp, dyrere frakt for næringslivet, flere ulykker og flere støy- og støvproblemer, i tillegg til en svekket militær beredskap.
– Da må de økonomiske rammebetingelsene være forutsigbare, sa Bratten. Hun var glad for at regjeringen har foreslått 70 millioner kroner til godsnæringen i revidert nasjonalbudsjett. Spekter og Jernbaneforbundet etterlyser likevel mer forutsigbarhet og langsiktighet for næringen.
– En forutsigbar kompensasjonsordning er akutt
Administrerende direktør i CargoNet, Robin Olsen og Jernbaneforbundets tillitsvalgte i selskapet, Mariann Ravnanger Nilsen, understreket begge det akutte i situasjonen og etterlyste rammebetingelser som kan gi både godsoperatørene og kundene deres langt bedre forutsigbarhet. De ba om politisk drahjelp for en reell og forutsigbar kompensasjonsordning, og at det må satses raskt på å ruste opp jernbaneinfrastrukturen, inkludert godsterminalene.
De var også enige om at avgiftsregimet for jernbanen må gjennomgås for å sikre sektoren økt konkurransekraft, særlig mot lastebiltransport på veiene.
– Vi må se transport og beredskap mer i sammenheng
Fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomite deltok komiteleder Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i debatt med Jone Blikra (Ap) og Liv Kari Eskeland (H). De tre var helt enige om jernbanens betydning for godstransport og beredskap, og tok alle til orde for at både regjeringen og Stortinget fremover må se mer helhetlig på samferdsel og beredskap i fellesskap i lys av hverandre.
De var også enige om at det nå var viktig å få på plass tilstrekkelige tiltak til å sikre at godstrafikken beholder sin konkurransekraft.