Klarer Norge å prioritere?
Ny webinar-serie
– Så langt har det å prioritere betydd å bevilge mer, ikke å velge noe fremfor noe annet. Men nå går vi inn i en ny tid, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten. I Spekters nye webinarserie diskuterer toppledere innen helse, samferdsel, kultur og forskning og innovasjon hvordan prioriteringene bør gjennomføres – og hva som er viktigst å satse på.
Regjeringens perspektivmelding ble lagt frem i midten av august. Den er den siste i rekken av perspektivmeldinger som siden 2006 har vist hvilke utfordringer Norge står overfor de kommende årene.
Det er også tema for webinarserien Versus: Tiåret hvor også Norge må prioritere, basert på en rapport som analysebyrået inFuture har utarbeidet for Spekter.
Du kan også høre Spekterpodden om webinarserien her:
I webinarserien diskuterer toppledere fra helsesektoren, samferdselsområdet, kulturfeltet og forskning og innovasjon hvordan det neste tiåret kommer til å se ut fra et norsk ståsted:
- Er vi klare for prioriteringene vi må gjøre de kommende årene?
- Hva skjer når Europa må ta større ansvar for vår egen sikkerhet?
- Hvor skal energien til det grønne skiftet komme fra?
- Finner Norge og Europa vår plass i kappløpet om kunstig intelligens?
- Har vi omstillingskraften vi behøver?
- Hva er kulturens rolle i den offentlige samtalen?
Alle episodene ligger ute nå.
Vi må skape aksept for prioriteringer
Inger Cathrine Bryne er administrerende direktør i Helse Vest. I webinaret om sikkerhet forteller hun om en virkelighet der riktig prioritering kan bety forskjellen på liv og død. Samtidig tar beredskapsarbeidet stadig mer plass i hennes lederhverdag.
– Hovedutfordringen for spesialisthelsetjenesten i et verste-fall-scenario vil være prioritering. Det vil både handle om å prioritere tjenestene, og om å skape aksept for behovet for prioritering, sier hun.
– Beredskap tar veldig mye mer tid enn bare for få år siden. Særlig er ressursbruken på IKT-sikkerhet sterkt økende. Det stiller krav til kompetanse i beredskapsledelse, sier Bryne.
Fagfolk er innstilt på å prioritere
Øyvind Bakke er administrerende direktør i Sykehuset Vestfold. Som de fleste ledere ser han at behovet for omstillling presser seg på. Da er det viktig for Bakke å lete etter konstruktive løsninger, forteller han i webinaret om omstillingskraft.
– Omstillingskraft henger sammen med lederkraft. Da er vi avhengige av å begynne med gode diskusjoner i ledergruppen, slik at alle går ut med et felles mål om hva vi skal oppnå. Klarer vi som ledere å få satt de rammene, så får vi veldig mange gode ideer fra organisasjonen, sier han.
– Veldig mange ledere opplever at de gjerne skulle hatt mer penger i budsjettene sine. Men den største utfordringen fremover er mangel på fagfolk. For meg handler det om hvordan vi sikrer best mulig helsetjenester med de fagfolkene vi har. Og jeg tror mange fagfolk er innstilt på at vi må prioritere, sier Bakke.
– Jeg har ikke hørt om noen problemer vi ikke kan løse
En som står midt i en omstilling er Bernt Reitan Jenssen, som er administrerende direktør i Ruter. Han deltar i webinaret om grønn energi.
For kollektivselskapet Reitan Jenssen leder er det særlig teknologisk omstilling som står i fokus.
– Vi er blant de som er kommet aller lengst i klimaomstilling, både på godt og vondt. Dermed har vi også den lengste lista over erfaringer, noe vi så i vinter under ekstreme forhold, sier han, og viser til utfordringene med noen av de elektriske bussene i Oslo sist vinter.
– Men noen må ta den læringen. Og jeg har ikke hørt om noen problemer vi ikke kan løse, sier Reitan Jenssen.
Bruke først, regulere etterpå
Ny teknologi kan være et viktig verktøy når ressursene skal prioriteres, mener Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Da må vi ikke vente for lenge med å ta den i bruk. I webinaret om kunstig intelligens forteller han at vi må bruke teknologien først, og regulere den etterpå.
– Det er viktig at vi bruker og regulerer kunstig intelligens, og så er det viktig at det skjer akkurat i den rekkefølgen. Vi ser eksempler på bruk av kunstig intelligens hver eneste dag. Her er det viktig at Norge og Europa ikke tar et skritt tilbake for å «se an utviklingen». Vi må gjøre det motsatte, sier han.
– Jeg er veldig optimistisk, og synes vi gir bekymringen for kunstig intelligens altfor stor plass i den offentlige arenaen, sier Haugli.
Vi må bygge ytringsplattformene våre
En fri og åpen offentlig arena er også Solrun Toft Iversen opptatt av. Hun er teatersjef ved Den Nasjonale Scene.
- Det sies at man går inn i en teatersal som et enkeltindivid og kommer ut som et fellesskap. Det er en litt romantisk erklæring, for det er ikke nødvendigvis sånn at man går ut av teatersalen som et unisont felleskap. Men da sier vi som samfunn at det har en verdi å utsette seg for nye opplevelser, og ta inn over seg nye perspektiver, sier hun i webinaret om kulturens plass i den offentlige samtalen.
- Vi gjør en stor tabbe hvis vi ikke bygger opp ytringsplattformene våre. Det er en veldig viktig øvelse i beredskap og gir sterke felles samlingsplasser, sier Toft Iversen.
Ti toppledere diskuterer omstilling og prioritering
Inger Cathrine Bryne, Øyvind Bakke, Bernt Reitan Jenssen, Håkon Haugli og Solrun Toft Iversen er fem av lederne som diskuterer omstilling og prioriteringer i Spekters nye webinarserie.
I tillegg møter du Abraham Foss, konsernsjef i Avinor, Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet, Finn Aasmund Hobbesland, direktør for planlegging og drift i Nye Veier og Kjersti Fløgstad, direktør ved Nobels Fredssenter. Du møter også administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.
– Vi har lagt bak oss en gyllen tid der det å prioritere noe stort sett har betydd å bevilge mer penger. Nå går vi inn i en ny tid der det å prioritere vil bety å velge bort noe til fordel for noe annet, sier Bratten.
– Vi som ikke er politikere må heie på de politikerne som tar et helhetsansvar, sier hun.
Disse møter du i webinarene:
- Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Vest
- Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter
- Abraham Foss, konsernsjef i Avinor
- Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet
- Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge
- Øyvind Bakke, administrerende direktør i Sykehuset Vestfold
- Finn Aasmund Hobbesland, direktør for planlegging og drift i Nye Veier
- Solrun Toft Iversen, teatersjef ved Den Nasjonale Scene
- Kjersti Fløgstad, direktør ved Nobels Fredssenter
- Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter
Samtalene ledes av Terje Svabø, og innledes med en analyse fra Camilla Tepfers, partner i InFuture. Alle episodene ligger ute nå.
Se webinarene her:
1. Vi går inn i et tiår hvor også Norge må prioritere.
Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, i samtale med Camilla Tepfers og Terje Svabø.
2. Sikkerhet og beredskap: Hva skjer når Europa må ta større ansvar for vår egen sikkerhet?
Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Vest, i samtale med Camilla Tepfers og Terje Svabø.
3. Bærekraft og grønt skifte: Hvor skal energien komme fra?
Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter, og Abraham Foss, konsernsjef i Avinor, i samtale med Terje Svabø.
4. Kunstig intelligens: Finner Norge og Europa vår plass eller blir vi forbikjørt av USA og Kina?
Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet, og Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, i samtale med Camilla Tepfers og Terje Svabø.
5. Har vi omstillingskraften vi behøver?
Øyvind Bakke, administrerende direktør i Sykehuset Vestfold, og Finn Aasmund Hobbelstad, direktør for planlegging og drift i Nye Veier, i samtale med Camilla Tepfers og Terje Svabø.
6. Kulturens rolle i den offentlige samtalen
Solrun Toft Iversen, teatersjef ved Den Nasjonale Scene, og Kjersti Fløgstad, direktør ved Nobels Fredssenter, i samtale med Camilla Tepfers og Terje Svabø.