Konferansen samlet rundt 500 deltakere til det som er betegnet som Norges mest innovative møteplass innen helse.

Bratten påpekte at det er godt dokumentert, blant annet av professor Tom Colbjørnsen fra BI, at handlingsrommet for effektiv drift og omstilling lenge har vært opplevd smalere for ledere i sykehusene enn for ledere i andre statseide virksomheter.

- Når den geopolitiske situasjonen nå utfordrer oss slik at vi oppfordres til å være mindre naive, etablere sterkere sikkerhetssystemer og forsikre oss om at fiendtlige krefter ikke ødelegger eller infiltrerer eksempelvis infrastruktur, digitale systemer og arbeidsplasser, så kan det også påvirke den tradisjonelle tillitsbaserte måten vi leder på i Norge. Min spådom er at denne diskusjonen kommer med full styrke fremover, sa Bratten. Det kan også gå ut over omstillings- og innovasjonsarbeidet, dersom kreativiteten blir hemmet, la hun til.

Massivt omstillingsbehov

Bratten pekte også på at omstillingsbehovet i hele arbeidslivet, også i sykehusene, vil være massivt fremover.

- Den tid er forbi da man bare kunne pumpe inn penger, så løste alt seg. Knapphet på arbeidskraft, vil tvinge frem omstilling. Innovasjon blir altså viktig for blant annet å kompensere for at arbeidsmarkedet ikke vil levere nok arbeidskraft til de arbeidsprosessene vi har i dag, påpekte Bratten.

Både regjeringens arbeidsmarkedsmelding og perspektivmelding bekrefter at mangel på arbeidskraft treffer hele arbeidslivet massivt. Men den treffer helsesektoren i større grad enn andre. I en topplederundersøkelse Spekter fikk gjennomført i fjor, kom det frem at åtte av ti helseforetak sier at kompetansemangel er et betydelig problem i dag, mot «bare» seks av ti i de øvrige sektorene.

Innovasjonsinteresserte helseansatte

- Den gode nyheten er at selv om det er dokumentert at ledere i helsetjenesten har en del barrierer og innsnevringer i handlingsrommet for å drive innovasjon og omstilling, så har helseansatte svært positive holdninger til innovasjon, og det kan komme godt med fremover, sa Bratten.

inFuture har dokumentert helseansatte gir seg selv en score på 70 % på en skala til 100%, når det gjelder positiv holdningen til innovasjon. Samtidig påpeker inFuture at offentlig sektor får lite incentiver og støtte til å drive innovasjon sammenlignet med privat sektor.

- I Norge finnes virkemiddelapparat for næringslivet, som Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA, som skal fremme innovasjon ved å bidra med risikoavlastning. Virkemidlene og verktøykassen for risikoavlastning for innovasjon i offentlig sektor er ikke like rikholdige, og det kan jo være relevant å spørre seg om det kunne vært interessant å se litt nærmere på noen innretninger rundt dette, sa Bratten.