Spekter påpekte at mange av deres medlemsvirksomheter allerede går i front i den grønne omstillingen. Noe av det viktigste for at de skal lykkes videre er at de har rammebetingelser som gir forutsigbarhet og langsiktighet. Spekter mener klimameldingen er for svak både på å etablere nye og å styrke eksisterende virkemidler for å støtte virksomhetene i omstillingsarbeidet.

Kvotekjøp kan svekke tiltak på kort sikt

– Vi i Spekter etterlyser et ambisiøst, men samtidig realistisk, innenlands klimamål, som vil kunne gi nødvendig forutsigbarhet for virksomhetene. Det generelle klimamålet på 70 prosent, som nå er foreslått, skaper usikkerhet når det mangler et eget mål for den innenlandske klimapolitikken, sa Buaas.

– Muligheten til å kjøpe kvoter i andre land kan bidra til å svekke tiltak og virkemidler i Norge på kort sikt. Dermed kan resultatet bli at det kreves mer drastiske virkemidler på lang sikt. Kvotekjøp burde derfor vært reservert for den delen av klimamålet som overstiger et innenlands formål, slo Buaas fast.

Beredskap i en fornybar transportsektor

Spekter, som blant annet organiserer en rekke store virksomheter innenfor transportsektoren, var også opptatt av at dagens beredskap i for stor grad er basert på flytende fossilt drivstoff. – Derfor må det etableres en ansvarsfordeling og fysisk infrastruktur som sikrer at den fornybare transporten også fungerer i en beredskapssituasjon, sa Buaas.

Hun tok også opp den kritiske situasjonen for godstrafikken på jernbanen og ba Stortinget sikre økt bruk av jernbane i godstransporten.

Fokus på virkemiddelapparatet, sirkulærøkonomi og EUs klimaregler

I tillegg mente Spekter at klimameldingen burde rettet mer oppmerksomhet mot virkemiddelapparatet, som f.eks. Innovasjon Norge, SIVA og Enova. Disse selskapene bidrar til at Norge når klimamålene gjennom å bistå næringslivet med kompetanse, finansiering av forskning- og utviklingsarbeid, samt annen støtte til nødvendig omstilling.

Spekter er videre fornøyd med at meldingen har tatt inn anbefalingene fra Klimautvalget 2050 om å øke satsingen på sirkulær økonomi som en selvsagt del av klimaløsningen.

Til slutt ba Spekter om at EUs politikk må legges til grunn også for norske regler og tiltak. – Norge må følge EUs klimaregelverk og åpne for bruk av ulike typer fleksible mekanismer for å oppnå klimaforpliktelsene, avsluttet Buaas.

Se opptaket fra Spekters høring i energi- og miljøkomiteen her