Statsminister Jonas Gahr Støre har nå lagt frem regjeringens politiske prioriteringer, der han la vekt på at regjeringen skal se fremover og ikke bakover. Anne-Kari Bratten mener det må innebære et sterkere fokus på omstillingsbehovet og bemanningsutfordringene det norske samfunnet står overfor.

– Mangelen på kompetent arbeidskraft rammer nær sagt alle sektorer. Åtte av ti toppledere i Spekters medlemsvirksomheter sier at de har et udekket kompetansebehov i dag. Politikken må utformes slik at virksomhetene får handlingsrom til å jobbere smartere og mer effektivt i fremtiden enn vi gjør i dag, sier Bratten.

– Det er positivt at regjeringen vil satse på ny teknologi og har et mål om å få 150 000 flere i arbeid innen 2030. Spekter vil som en ansvarlig part i trepartsamarbeidet bidra konstruktivt inn i dette arbeidet. Partene i arbeidslivet må trekkes aktivt med hvis dette skal lykkes, og NAV må utstyres med de riktige virkemidlene for at bedriftene og virksomhetene skal kunne bidra i disse ambisjonene, sier Bratten.

Omstillingsbehovet øker

Spekters medlemmer utfører viktige samfunnsoppdrag innen blant annet helsesektoren, samferdselssektoren, kulturlivet og virkemiddelapparatet. Kompetansemangelen kan bidra til at det blir både dyrere og mer krevende å utføre viktige samfunnsoppdrag. Samtidig fører den til mindre innovasjon og nyskaping. Det går frem av Spekters siste topplederundersøkelse.

Spekters egen kartlegging viser samtidig at tre av fire medlemsvirksomheter tror omstillingsbehovet vil øke i 2025.

– Regjeringen må legge til rette for en økt omstillingstakt i samfunnet. Det vil kreve tydelige prioriteringer for den offentlige pengebruken og en organisering av offentlige tjenester som gir tydeligere ansvarsdeling og mindre detaljstyring. Vi forstår at dette kan være krevende å gjennomføre i et valgår, men er likevel nødvendige tiltak som regjeringen må følge opp, sier Bratten.

Positiv til økt samhandling

Bratten er positiv til at regjeringen ønsker å øke samhandlingen mellom de kommunale og statlige helsetjenestene. Samtidig peker hun på at mye i helsesektoren fungerer godt.

– Vår siste befolkningsundersøkelse viser at to av tre mener kvaliteten på sykehusene i Norge er ganske god eller svært god. Det er et godt utgangspunkt for å gjøre helsetjenestene enda bedre. Det sykehusene trenger er økonomisk forutsigbarhet, mindre politisk detaljstyring og større tilgang på kompetanse. Vi ser frem til et fortsatt konstruktivt samarbeid med regjeringen på dette området, sier Bratten